Categorieën

06.02.2024

Ondernemen & inkomstenbelasting: Hoe werkt dit?

Hi ondernemer, 

Het is bijna 1 maart, tijd voor de aangifte inkomstenbelasting! Voor de belastingdienst is niet elke ondernemer hetzelfde. Het is belangrijk om te checken of jij voor de Inkomstenbelasting ook ondernemer bent, dit noem je IB-ondernemer. Door de belastingregels goed toe te passen kun je vaak meer aftrekken dan je denkt. Het resultaat: je betaalt minder belasting. Maar hoe zit dit dan?

Je valt met jouw inkomen onder de inkomstenbelasting als ondernemer wanneer jij een eenmanszaak hebt, zzp’er of freelancer bent en je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar LET OP! Dit betekent niet automatisch dat je IB-ondernemer bent. Uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst of jij wel of niet als IB-ondernemer kan worden aangemerkt. Wanneer ben je dan wel IB-ondernemer? En waarom is dit belangrijk? Hiervoor moet eerst worden gekeken naar de criteria uit de Wet Inkomstenbelasting.

Wanneer IB-ondernemer?
Het eerste puntje heb ik net al benoemd, je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dit kun je doen als je spullen verkoopt of diensten levert. Je moet hier dan ook nog geld mee verdienen en jouw activiteiten moeten verder gaan dan alleen vriendendiensten. Je moet concurreren met andere bedrijfjes/ondernemers.

Als jij bent ingeschreven bij de KvK en je hebt inkomen uit jouw eigen bedrijf, dan kan het zijn dat dit bij de inkomstenbelasting valt in box 1, net als loon uit dienstverband. Nu werk jij niet meer in dienst van een bedrijf, maar voor jezelf. Jouw inkomen zal nu vallen onder: Winst uit onderneming of onder Resultaat uit overige werkzaamheden.
 
Om te beoordelen of jouw inkomen, winst uit onderneming is, kijkt de belastingdienst naar een aantal punten:
- Zelfstandigheid: Bepaal jij zelf hoe je werkt en wanneer je dit doet?
- Klanten: Heb jij meerdere verschillende klanten? En wie zijn die klanten? Je moet minimaal 3 verschillende klanten hebben.
- Continuïteit: Hierbij wordt er gekeken of jij regelmatig klussen hebt voor jouw bedrijf of dat het gaat om een eenmalige opdracht. Ook wordt er gekeken of jouw bedrijf toekomst heeft, en meer is dan bijvoorbeeld een hobby.
- Aansprakelijkheid & ondernemingsrisico: Ben jij aansprakelijk voor (eventuele) schulden van jouw bedrijf? Als er iets fout gaat en jouw bedrijf maakt schade, moet jij die dan betalen? Of als een klant niet betaald, loop jij dan het risico op het mislopen van deze inkomsten? Als jij hier Ja op antwoordt dan is de kans erg groot dat jij hieraan voldoet.
- Investeringen: Steek jij geld in de groeit van jouw onderneming? Of investeer jij erg veel tijd in jouw bedrijf?
- Reclame: Tenslotte wordt er ook gekeken of jij reclame maakt voor jouw onderneming. Heb jij bijvoorbeeld een website of socialmedia waar jij regelmatig reclame op maakt?

Voordelen IB-ondernemer
Als je voldoet aan bovenstaande punten, dan is de kans groot dat je IB-ondernemer bent. Dit is super! Dit betekent dat je gebruik kan maken van verschillende regelingen, een van deze regelingen is de ondernemingsaftrek. 
Deze aftrek bestaat uit verschillende onderdelen en kan ervoor zorgen dat jij minder belasting hoeft te betalen! Om gebruik te maken van deze aftrek moet je nog wel voldoen aan het uren-criterium. Hiernaast kom je als ondernemer ook in aanmerking voor andere regelingen, zoals bijvoorbeeld de mkb-winstvrijstelling. Door deze regelingen betaal je uiteindelijk minder belasting. Dit onderzoeken is dus zeker de moeite waard.

Vraag jij je af of je IB-ondernemer bent of heb je hulp nodig bij het doen van jouw belastingaangifte, twijfel dan niet en plan een gratis & vrijblijvend intakegesprek in! 

Blog Banner for Website Content-2.jpg

Admin - 17:41:31 @ Fiscaal | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.



 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram